Hjärtstartare

Hjärtstartare (tillsammans med hjärt- lungräddning) är en apparat som kan rädda livet på den som har oturen att råka ut för hjärtstopp.

Du har säkert sett på film när läkarna använder en hjärtstartare (kallas även defibrillator). De håller två större elektroder mot bröstet på den de ska rädda livet på och sen ger dom en elstöt. På film brukar det se ganska dramatiskt ut då den som får stöten hoppar till.

Nu för tiden finns det hjärtstartare som är byggda för att alla ska kunna använda dom. De är helautomatiska och känner själva av hur stark strömstöt de ska avge. Dessutom guidar den dig genom att berätta steg för steg hur du ska göra för att använda den.

Vad använder man en hjärtstartare till då?

Jag det hör man ju på namnet. Du startar ett hjärta som stoppat. Nu är det inte riktigt så enkelt. Hjärtat har inte stannat utan har råkat ut för flimmer. Det innebär att de elektriska signalerna som styr hjärtat har hamnat i oordning och hjärtat slutar då fungera även om det inte riktigt stannat. Stöten från hjärtstartaren får dom signalerna att hamna i fas igen.

Hjärtstopp kan drabba vem som helst. Det kan uppträda vid olyckor, drunkning osv. eller bero på hjärtsjukdomar mm. men det kan faktiskt även hända utan att man kan se någon direkt orsak.

Hjärtstartaren är den enda fungerande metoden att få i gång ett hjärta igen efter hjärtstopp. Tillsammans med hjärt-lungräddning är det det enda sättet att rädda livet på en person som fått hjärtstopp. Det händer visserligen, men väldigt sällan, att hjärtat på egen hand kommer i gång.

När man använder en hjärtstartare analyserar den hjärtat och bestämmer sig sedan för om den ska ge en stöt och hur stark. Därefter behöver man ge hjärt- lungräddning för att syresätta blodet och få det att pumpa runt (om inte personen vaknar på första försöket. Hjärt- lungräddning behöver självklart även ges innan man får tillgång till hjärtstartare (t.ex. innan någon hunnit hämta den eller innan ambulans är på plats). Utan hjärt- lungräddning kommer personen som fått hjärtstopp att avlida. Desto snabbare det sätts in desto större chans att personen överlever.

En av våra kunder, Medigo säljer hjärtstartare och utbildar även i hjärt- lungräddning:

 

 

 

 

Tillbaka

Hur använder man en hjärtstartare?

Det är som sagt väldigt enkelt att använda en hjärtstartare eftersom den själv berättar vad du ska göra. Trots det är det förstås bra att utbilda sig i förväg, då ökar chanserna att man gör rätt men också att man vågar agera snabbt.

Här är en bra sida som förklarar hur det går till:

Hur använder man en hjärtstartare »

Hjärt- lungräddning (HLR)

Hjärt- lungräddning är absolut nödvändigt för att ha chansen att rädda livet på någon som fått hjärtstopp. Blodet måste syresättas så fort som möjligt innan hjärnan tar skada. Även om du har en hjärtstartare direkt åtkomlig kommer du att behöva göra hjärt- lungräddning under tiden.

Första hjälpen

Första hjälpen är egentligen en serie olika riktlinger eller regler för hur du ska agera i olika nödsituationer t.ex. när någon fått hjärtstopp men det kan även handla om trafik- och arbetsplatsolyckor. Blödning, allergisk chock, småsår osv.

Första hjälpen är något alla borde lära sig, precis som med hjärt- lungräddning och hantering av hjärtstartare.

Här finns mer information om:
Första hjälpen